
Sankt Knut Lavard
”på Tjugondag Knut åker julen ut” heter ett svenskt talesätt. Vem är då Knut?
Knut Lavard, dansk kung,mördad 1131 den 7 januari har gett namn åt dagen. Han var son till Erik Ejegod och mördades av sin yngre ksuin, Magnus den Starke. Han helgonförklarades och var tillsammans med Sankt Erik (Sverige) och Sankt Olav (Norge) ett av de populäraste helgonen under medeltiden.
I hans namn instiftades gillen, bl.a i Malmö och Lund. Dessa gillen skulle skydda de som sysslade med jordbruk, handel och krigstjänst. Inom gillena hade man ömsesidigt ansvar när en broder hamnade i klammeri eller i nöd. Köpmansgillen fanns runt Danmark och Östersjöområdet. De förbjöds i samband med reformationen.
Gillet i Lund är ett av tre medeltida gillen som överlevde. I deras tradition ingår att fira en bal den 13 januari på Knutsdagen. Så sker även i Malmö.
I slutet av maj eller början av juni har man papegojskjutning, men det lämnar vi därhän.
Sankt Knut är även Malmös skyddshelgon och på fontänern på Stortorget finns han avbildad.
En annan Knut är Knut den helige som var kung i Danmark 1040-43.
Han mördades också, i Odense där han ligger begravd i en glaskista i Domkyrkan.
Efter hans död fick Danmark 9 år av ohygglig hungersnöd och då började man tro att det var Guds straff över våldsverkarna. Det böjrade ske under vid Knuts grav och han helgonförklarades.
De båda Knutarna firades ihop inom gillena.
Datumet den 13 januari beror på att man flyttade fram festen från trettonhelgen 6-7 januari. Detta skedde efter reformationen.
Det har varit och är kanske fortfarande på sina ställen tradition att klä ut sig till Knutsgubbar och gå och tigga godis. Nu är det dags att slänga ut granen under festliga former, dans, sång, godis och konfetti.
Sedan har man granbarr och konfetti i lägenheten fram till Påska.
