Kullaleden, invigning 1 juni

Fotot är taget vid Viken Fortet och vandringsleden är stigen längs havet. Bred, slät och fin.

På med vandringskängorna på lördag den 1 juni. Då går startskottet och invigningen av Kulla leden. Löpare startar 9:30 vid Kärnan  i Helsingborg och slutar vid Kullens fyr, där man tänder en eld i den nya papegojfyren , i 1500-tals modell.

Det kommer att berättas sägner, guidas i naturen m.m.

Läs hela programmet  för två dagar på länken nedan.

Missa inte Sofiero gård som kl 17 har guidad visning på gården och där du kan besöka de fina blommehönsen.

www.sofierogard.se

http://kullaleden.se/invigning/utflyktstips-med-helsingborg-som-start-2/

 

 

 

http://kullaleden.se/invigning/utflyktstips-med-helsingborg-som-start-2/

Paralympics 2012

Ursprunget till Paralympics var handikappidrottspelen 1948.

Tre år efter andra välrdskrigets slut fanns det många männsikor med krigsskador som aldrig skulle läka men som kunde lindras genom träning. Deltagaran var helt vanliga männsikor som ville bli bättre på det dom kunde göra och för dem blev idrotten nyckeln.

Att kunna öka sin rörelseförmåga innebär större självständighet och frihet.

För många är just idrotten den plats där man fick möjligheten att utvecklas.

Paralympics har med åren fått större uppmärksamhet och har fått högre status.

Den 29 augusti till 9 september pågår spelen och den svenska truppen består av 58 aktiva.

Läs mer på deras hemsida: www.handikappidrott.se

 

Stålfarfar

För er som sitter/ligger och latar er idag:   Stålfarfar   Nils Gustaf Håkansson, Stålfarfar, född 15 oktober 1885 i Helsingborgs stadsförsamling, död 9 juni 1987 på Ekerö i Stockholms län, blev rikskänd vid 66 års ålder i samband med cykeltävlingen Sverigeloppet.   Håkansson var bosatt i Gantofta i Helsingborgs kommun där han drev åkeriverksamhet, medan hustrun Maria hade en kaférörelse. Han var en ”krutgubbe” som redan 1927, vid 42 års ålder, besegrade de svenska fjällen per cykel.   År 1951, vid 66 års ålder, cyklade Håkansson utom tävlan det så kallade Sverigeloppet från Haparanda till Ystad. På grund av sin höga ålder hade tävlingsledningen inte tillåtit honom att delta – åldersgränsen var 40 år. Då cyklade han till Haparanda med start samtidigt som de tävlande. Cykelloppet kördes i etapper, men medan de tävlande sov, cyklade Håkansson upp till tre dygn i sträck. Under tävlingen kom han att kallas ”Stålfarfar” och då han inte hade fått någon nummerlapp ordnade han själv en sådan med en stor nolla. Han fick stor uppmärksamhet i tidningarna och blev en rikskändis när hela svenska folket följde hans färd genom landet.   I Söderhamn bad polisen honom att låta läkarundersöka sig och det visade att Håkansson var vid god vigör. Efter 6 dagar, 14 timmar och 20 minuter kom han till Ystad – 24 timmar före de tävlande. Där spelade brandkårens paradorkester och Håkansson blev buren i guldstol. Dagen efter fick han möta kungen. Håkansson fick därefter betalt för att ställa upp i annonser och han turnerade länge i landets folkparker och ålderdomshem med sina andliga sånger. Han slog publikrekord på Liseberg och har kallats ”världens äldste grammofonartist”. År 1959 cyklade Håkansson till Jerusalem för att besöka de heliga platserna. Sina sista cykelturer gjorde han efter att han fyllt 100 år. Han blev nästan 102 år och hustrun Maria, som avled ett år före Håkansson, 104 år gammal.   De har förmodligen Europas längsta äktenskap, de var gifta mer än 77 år med varandra.   Paret Håkansson vilar på Kvistofta kyrkogård tillsammans med en tidigt förolyckad son. Kvistofta är beläget strax öster om E6/E20 mellan Helsingborg och Landskrona och kan nås via avfarter mot Glumslöv, Rydebäck och Vallåkra.

På Johannamuseet vid Skurup finns en utställning om denne man.

Texten ovan är hämtad från deras hemsida www.johannamuseet.se