Julklappsböcker

Snubbelsten
snubbelsten

 

Cordelia Edvardsson föddes 1929 i München, och dog i Stockholm i oktober i år.

Hon var författare, Mellanösterkorrespondent för SvD och kolumnist i samma tidning.

Cordelia var av tysk-judisk börd och hamnade 1944 i koncentrationsläger.

Efte kriget räddades hon till Sverige, hon var senare bosatt i Jerusalem mellan 1997 till 2006.

I boken ”Bränt barn söker elden” berättar hon om sin barndom och om tiden i koncentrationslägren. Denna bok är internationellt känd och hon har fått en ”Snubbelsten” en s.k. Stolperstein placerad 2008 på hennes barndoms gata i Berlin. En Stolperstein är en liten minnestavla över offer för nazisternas förföljelser som läggs i gatläggningen på trottoaren framför det hus där offret har bott eller verkat.

Jag rekommenderar mina julklappsböcker, båda av Cordelia Edvardsson:

Bränt barn söker elden

För att livet ska bli något mera uthärdligt bör man tro på under.

 

Fotboll och litteratur

I fotboll som i det mesta var kineserna först. För 5000 år sedan lyckades kinesiska jonglörer få bollen att dansa mellan fötterna.Det var också här man organiserade de första spelen.Egyptierna, japanerna, grekerna och de romerska legionärerna roade sig med spelen. Det var de sistnämnda som förde spelet till de brittiska öarna. Julius Caesar lär ha varit rätt duktig. 1314 fördömde Edward II fotbollspelet some nligt honom vållade mer dårskap som Gud inte tillät.Shakespeare låter hertigen av Kent förolämpa andra med” Du din föraktlige fotbollsspelare.

I Italien heter fotboll Calzio och det kommer från Florens. Leonardo da Vinci var en ivrig åskåade och Machiavelli var en aktiv spelare.

I boken ”Fodbold! Forfattere om faenomenet fodbold”, utgiven av Gyldendal 2002 skriver flera intressanta författare om detta ämne, på danska och översatt till danska.

Om fotbollens historia har Eduardo Galeano skrivit. Andra författare är

Albert Camus, Umberto Eco, Su, Jean Paul Sartre, George Orwell, Seamus Heaney

Suzanne Brögger, Per Olov Enquist, Henry Kissinger, m,fl.

Så istället för att sucka över fotboll på Tv i flera veckor, läs om fenomenet och lär Er lite danska också. Lätt att läsa.

Paris mage

Paris mage, ”Le ventre de Paris” , så kallades de gamla Hallarna i Paris som revs på 1960-talet.

Robert Doisneau, fotograf, har tagit många fina Parisbilder, bl.a flera från Hallarna. Han skrev ” Paris förlorar sin mage och en del av sin själ.” när Hallarna revs-

Bilden ovan är affishen till utställningen som försigår på l’Hotel de Ville,Paris, t.o.m.oktober 2012

Èmile Zola skrev ”Le ventre de Paris”, ”Hallarna” på svenska, 1873

” I nattens tystnad körde grönsaksodlarnas vagnar genom den ödsliga allén in mot Paris. Hjulens rytmiska stötar ekade mot de sovande husen, som skymtade bakom almarnas otydliga rader. På bron vid Neuilly hade en kålkärra och en kärra med ärter slutit sig till åtta vagnar med rovor och morötter……….”

Detta anses vara en av Zolas bästa romaner.