Att räkna till tio

Det sägs att det inte är bra att hålla inne med ilska och vrede, att ge utlopp för vreden gör att den försvinner.

Det har visat sig var precis tvärtom, att blodtrycket går ner när man håller igen istället för upp.

Känslorna löses upp och försvinner istället för att förökas. Så prova nästa gång Du känner att Du håller på att explodera : ett, två, tre……………

Qi Gong

Qi gong är både fysisk och andlig träning. Själv har jag provat på den som en del av en sjukgymnastikbehandling som även innehöll akupunktur.

Det är enkelt och behagligt. Man behöver ingen större plats, man behöver inga speciella kläder, man kan göra det ute eller inne. Jag som dansade balett under min uppväxt tycker att flera rörelser är som att dansa. Man rör alla muskelgrupper och tränar upp smidigheten, stärker benmusklerna och löser upp spänningar i nacke och axlar.

Man utför rörelserna stående, man kan sluta ögonen om man vill och när man lärt sig programmet gör man det till vacker musik eller under tystnad. Genom andningen fokuseras tankarna, som meditation.

Qi gong kan man göra på sitt jobb, 10 minuter av någon rast till detta och Du fylls av energi och lugn.

Min sjukgymnast heter Charlotte Nordström, Kajplats 8 i Helsingborg. Hos henne kan man köpa en isntruktions DVD om qigong.

Här kommer länk till Qi gong och till Charlotte Nordströms DVD.

http://www.learn-qigong.com/sverige/medicinsk-qigong.htm

Katrin Hattemager

Foto: Birgitta Jönsson

Katrin Hattemager föddes i slutet av 1400-talet och var kanske dotter till en hattmakare. Hon gifte sig med Lauritz Hattemager. På den tiden kunde en hattmakare också syssla med tyger och inte bara hattar. Katrin och Laurits fick tre barn. När maken dog lät Katrin bygga sig ett hus på Adelgatan i Malmö. Hon drev affärsrörelsen vidare och dog förmögen. Huset som fortfarande finns kvar var från början rödmålat. Det är prytt med ett lejon, en symbol för kraft och framgång. Adelgatan i Malmö var den finaste gatan under medeltiden och låg längs med havet. Här bodde också guldsmeder och Jörgen Kocks hus ligger också till en del ut mot denna gata.

Foto: Birgitta Jönsson

Här ovan syns lejonet med Laurits och Katrins namn inristat under och en inskriptionsplatta med uppgifter om husägaren.

Holger Danske

Holger Danske sitter nere i Kronborgs kasematter, i Helsingör och sover. Den dagen Danmark är i fara ska han resa sig upp och rädda henne. Så lyder myten.

Myten berättar också att Holger Danske var son till Gudfred, kung av Danmark, som slogs mot frankerna. Holger Danske blev tillfångatagen och fick kämpa tillsammans med Karl den Store mot saracenerna i Spanien. Här visade han sådant mod att Karl den store släppte honom fri, Holger vandrade till fots hem till Danmark, och satte sig ner och somnade där man idag finner statyn.

Under andra världskriget, under den tyska ockupationen av Danmark, kallade sig en av motståndsrörelserna för Holger Danske

Men fanns han på riktigt? I Rolandssången omnämns han några gånger som Grev Holger. Rolandssången är en fransk hjältesång , den äldst bevarade , den äldsta handkriften är från 1100-talet, men eftersom Karl den Stores krig mot saracenerna utspelade sig 778, har den antagligen sjungits och skrivits ner tidigare.

Leif Duprez och Gunnar Carlstedt har gjort den första metriska översättningen av Rolandsången till svenska. Jag började leta efter var någonstans Grev Holger är nämnd, men kunde inte sluta läsa, en fantastisk berättelse. Rekommenderas

Bluetooth

Den lilla kommunikationsenheten ”Bluetooth” har sitt namn efter Harald Blåtand, kung av Danmark i slutet på 900-talet. På hans runsten står det” ..vann sig hela Danmark och Norge och gjorde danerna kristna.”

(Runstenen är en av Jellingestenarna, nära Vejle på Jylland)

Det är också runor som syns på enheten, de är runorna för H och B.

Man kan ju undra över blåtand, en del tror att han hade svarta tänder, andra att det var namnet på hans svärd. I den mycket roliga boken ”Röde Orm” skriver Frans G. Bengtsson om Harald Blåtands väldiga tandvärk.

 

Takåsarna i Helsingborg

Uppe på Åhlèns parkering i Helsingborg kan man se över takåsarna.

Första bilden visar Jacob Hansens hus, det enda bevarade bostadshuset sedan medeltiden. Inskriptionen på huset lyder:

” O DOMINE BENEDIC DOMVM ISTA ET OMNES HABITATES EA
IACOB HANSEN INGER MOGENSD ANNO 1641″

”O Herre välsgina detta hus och alla som bor i det, Jacob Hansen Inger Mogensd(otter) Anno 1641

Byggnaden bakom med gult tak och gråvit putsad fasad har ägts av Konsul Rooth och av hans son Fritz Rooth som bl.a. grundade Helsingborgs Stadsbibliotek 1860.

Högre upp i bilden syns modernare bebyggelse uppe på Slottshöjden

Här ser vi Henckelska gården, troligen från 1680-talet. Uppe på höjden ståtar Kärnan, byggd på 1300-talet, renoverad i slutet av 1800-talet. Den andra medeltida byggnaden i Helsingborg.

Rådhuset från 1897 och takåsarna i centrum. Arkitekten Hellerström var inspirerad av kampanilen i Venedig och rådhusen i bl.a Siena och baltisk gotik.

Kumbel Kumbell

Kumbel Kumbell är pseudonym för Piet Hein, född i Köpenhamn 1905. Piet Hein var författare, filosof, matematiker , konstnär och vetenskapsman. Tillsammans med den svenska arkitekten David Helldén formgav han Sergels Torg efter den geometriska figuren, superellipsen. Bruno Matsson och Piet Hein skapade tillsammans spännbenet till ett superelliptiskt bord.

Hilleshögs dalar

Från toppen av Glumslövsbackar, 12 km söder om Helsingborg finns Hilleshögs dalar. Det vackra landskapet med de mjuka kullarna når man om man tar gamla landsvägen och parkerar vid p-platsen.

Därifrån ser man havet och Ven.

 

Sedan kan man promenara mer än en kilometer ner till havet.

Längs kusten finns branta klippor och man ser att marken är uppbygd av sand, silt och lera med ett tunt täcke av morän överst. Inlandsisen har format landskapet. Man kan via vandringsleder promenera till Landskrona. Området är ett naturreservat.

Efter promenaden i den kyliga vinden körde vi mot Tågarp och strax norr om centrum hittade vi ”Café och Konditori”, öppet alla dagar, där vi drack kaffe och åt fastlagsbulle, mycket gott och trevligt med interiör i 40-tals stil och bra priser.

På vägen hem åkte vi genom ett bart och vackert landskap. Träden med sina bara grenar såg ut som etsningar mot den blåa himlen.