Karl den Store

Idag är det 1200 år sedan Karl den Store dog, mannen som bröt med den misär som härskat i Europa sedan 100-talet, med pest, missväxt och splittring mellan olika folkgrupper.

Mellan 748 och 814 regerade Karl den store och med honom kom en nystart för ekonomi och politik och kultur. Karl lärde sig läsa som vuxen och genom att han återupplivade latinet, påverkade han Europas språk och utbildningsväsende, mer än någon annan.

Hans rike sträckte sig från norra Spanien till Ungern, från danska gränsen till Norditalien. Ett av hans nederlag  var det spanska fälttåget 778, i slaget mot sarascenerna.
I ett tidigare inlägg har jag skrivit om Rolandssångerna som skildrar detta krig och ock berättar om Greve Holger, vår Holger Danske som stred i detta slag.

(Holger Danske sitter nere i Kronborgs kasematter, i Helsingör och sover. Den dagen Danmark är i fara ska han resa sig upp och rädda henne. Så lyder myten.

Myten berättar också att Holger Danske var son till Gudfred, kung av Danmark, som slogs mot frankerna. Holger Danske blev tillfångatagen och fick kämpa tillsammans med Karl den Store mot saracenerna i Spanien. Här visade han sådant mod att Karl den store släppte honom fri, Holger vandrade till fots hem till Danmark, och satte sig ner och somnade där man idag finner statyn.

Under andra världskriget, under den tyska ockupationen av Danmark, kallade sig en av motståndsrörelserna för Holger Danske

Men fanns han på riktigt? I Rolandssången omnämns han några gånger som Grev Holger. Rolandssången är en fransk hjältesång , den äldst bevarade , den äldsta handkriften är från 1100-talet, men eftersom Karl den Stores krig mot saracenerna utspelade sig 778, har den antagligen sjungits och skrivits ner tidigare.

Leif Duprez och Gunnar Carlstedt har gjort den första metriska översättningen av Rolandsången till svenska. Jag började leta efter var någonstans Grev Holger är nämnd, men kunde inte sluta läsa, en fantastisk berättelse. Rekommenderas)

Juldagen år 800 kröntes han till kejsare av Påven Leo III i Peterskyrkan.
Plattan han knäböjde på finns kvar, den kan man se precis innanför själva kyrkan.
En stor rund platta som låg nära altaret i den första Peterskyrkan.

Tack vare att man uppmuntrade till att läsa och skriva korrekt uppstod
universiteten, och skriften, den karolingiska minusklen som sedan blev typsnittet antiqua och finns idag i våra datorer som Times New Roman.

Utanför Notre Dame i Paris står Karl den store staty.

Läs gärna om Karl den Store och Latinet i SvD:s understreckare den 28 januari,
av Anders Piltz.

.