Fotboll och litteratur

I fotboll som i det mesta var kineserna först. För 5000 år sedan lyckades kinesiska jonglörer få bollen att dansa mellan fötterna.Det var också här man organiserade de första spelen.Egyptierna, japanerna, grekerna och de romerska legionärerna roade sig med spelen. Det var de sistnämnda som förde spelet till de brittiska öarna. Julius Caesar lär ha varit rätt duktig. 1314 fördömde Edward II fotbollspelet some nligt honom vållade mer dårskap som Gud inte tillät.Shakespeare låter hertigen av Kent förolämpa andra med” Du din föraktlige fotbollsspelare.

I Italien heter fotboll Calzio och det kommer från Florens. Leonardo da Vinci var en ivrig åskåade och Machiavelli var en aktiv spelare.

I boken ”Fodbold! Forfattere om faenomenet fodbold”, utgiven av Gyldendal 2002 skriver flera intressanta författare om detta ämne, på danska och översatt till danska.

Om fotbollens historia har Eduardo Galeano skrivit. Andra författare är

Albert Camus, Umberto Eco, Su, Jean Paul Sartre, George Orwell, Seamus Heaney

Suzanne Brögger, Per Olov Enquist, Henry Kissinger, m,fl.

Så istället för att sucka över fotboll på Tv i flera veckor, läs om fenomenet och lär Er lite danska också. Lätt att läsa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>